Bred facklig uppmaning till Littorin: Höj taket i a-kassan

Torsdagen den 14 januari överlämnade ordförandena för de tre fackliga centralorganisationerna över cirka 120.000 namnunderskrifter till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin. Undertecknarna kräver att taket i a-kassan höjs.

- Att vi tre centralorganisationer tycker att regeringen ska höja taket i a-kassan kommer inte som någon nyhet för dig. Vi har lämnat över namnunderskrifter till dig tidigare. Då lyckades vi inte stoppa ditt beslut om att försämra a-kassan. Nu hoppas vi att vi kan påverka dig att förbättra och höja taket i a-kassan, sa LOs ordförande Wanja Lundby-Wedin till arbetsmarknadsministern.

LO, TCO och Saco har gemensamt samlat in namnunderskrifter. Bakgrunden till insamlingen är att arbetslöshetsförsäkringens tak inte höjts sedan 1 juli 2002. Taket för a-kassan, 18.700 kr, har inte följt löneutvecklingen och inkomstskyddet mellan två arbeten har gröpts ur. Den nuvarande regeringen sänkte 2006 ersättningen i a-kassan under de första hundra dagarna.

- Färre och färre får 80 procent av sin lön vid arbetslöshet. Det ser lite olika ut i våra organisationer, men det finns inga av våra förbund som inte berörs. I SVTs dokumentärserie Kraschen, som har berört mig mycket, har vi kunnat se hur arbetslösa tvingas sälja sina ägodelar därför att a-kassan inte ger inkomsttrygghet, sa Wanja Lundby-Wedin.

Men beskedet från arbetsmarknadsministern var att han inte har några planer på att förbättra a-kassan.

- Jag kan inte utlova att det i närtid blir någon höjning av a-kassan, sa Sven Otto Littorin.

På en direkt fråga svarade Sven Otto Littorin att det inte heller kommer något löfte från regeringen före valet om höjt tak i a-kassan.

Läs även Wanja Lundby-Wedins debattinlägg på Aftonbladet.se om hur regeringens politik pressar ned lönerna.


Text: Joakim Jakobsson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0