Laval är i högsta grad levande för oss

De återvänder till Vaxholm där det en gång började, till brottsplatsen, för att citera en medlem. För fem år sedan började en strid för de svenska kollektivavtalen där och frågan har ännu inte fått en acceptabel lösning. 250 byggnadsarbetare är på väg till biblioteket i Vaxholm för att förhandsrösta tillsammans. De ska rösta på de kandidater till EU-parlamentsvalet som lovar att slå vakt om de svenska kollektivavtalen och som lovar att försvara de fackliga rättigheterna.

Byggettans ordförande Johan Lindholm förklarar dagens initiativ.

- Vi återvänder till där det hela började. Det handlar om våra svenska rättigheter kring kollektivavtalen. Det har gått fem år nu och vi kommer inte att sluta fightas för avtalen. Så är det.

250 förhandsröstade tillsammans
Livet är inte alltid en dans på rosor. Inte ens för socialdemokrater. När Waxholm III la till vid kaj i Vaxholms hamn regnade det och blåste hårt. Två hundra byggnadsarbetare steg ändå iland tillsammans med S-kandidaterna i EU-parlamentsvalet Marita Ulvskog och Ardalan Shekarabi. Ytterligare cirka 50 personer anslöt vid biblioteket.

En av dem som lovar stå upp för facket är Ardalan Shekarabi.

- Jag tror att det är otroligt viktigt att vi står upp för de svenska kollektivavtalen. Som kandidat på europaparlamentslistan anser jag det som en skyldighet att kämpa för fackliga rättigheter. Det här är kanske den viktigaste frågan i den här valrörelsen. För just byggnadsarbetare är det här valet viktigare än riksdagsvalet om ett år. De regelverk som påverkar deras arbetsvillkor är regelverk som kommer främst från EU.

Alla s-kandidater värnar kollektivavtalen
Har då alla S-kandidater samma inställning kring de fackliga rättighetsfrågorna?

- Absolut. För oss socialdemokrater är det viktigt att aldrig kompromissa om de fackliga rättigheterna. Det var fackföreningsrörelsen som startade socialdemokratiska partiet en gång i tiden. Det gäller att försvara de fackliga rättigheterna och att stå upp för en princip. I Sverige ska svenska löner och svenska kollektivavtal gälla. Det ska vara lika lön och lika arbetsvillkor för lika arbete. Det ska inte vara skillnad om du kommer från Lettland eller Sverige när du arbetar här.

Tillbaks på brottsplatsen
Kent Renen Johansson står inne på biblioteket och är inte riktigt säker på vem på listan han ska kryssa. Han ska läsa igenom kandidatlistan en gång till. Det var någon bra som pratade på båten på vägen ut. Egentligen har han bestämt sig men vill hålla det för sig själv.

- Det viktigaste för mig är att vi manifesterar att Laval och Vaxholmsstriden är i högsta grad levande för oss. Därför känns det bra att Byggettan tagit ett jättebra initiativ. Nu åker vi hit och visar att det här är brottsplatsen. Det var inte vi som begick brottet. Det var arbetsgivarna som utmanade hela fackföreningsrörelsen.

Kent Renen Johansson tycker att Lavalfrågan egentligen borde ha avgjorts i höstas när vi röstade om Lissabonfördraget. Nu upplever han att alla vill ha byggjobbarnas röster. De lovar att stödja fackföreningsrörelsen och vår svenska modell. De borde visa det mellan valen också.

- Nu tar vi tillbaks initiativet genom att vara tillbaks här i Vaxholm. Det gör att vi lyfter frågan. Jag kan känna att vi gått på pumpen så många gånger, gång på gång. Nu lyfter vi in den här frågan i valrörelsen.

Stöd från SSU
SSU kom till Vaxholm för att ge sitt stöd till valet. De kör med buss genom Sverige, från norr till söder, för att prata EU-parlamentsval. SSUs ordförande Jytte Guteland vill se en ny riktining för Europa.

- Vi behöver parlamentariker som kämpar för rättvisa, en trygg arbetsmarknad och som inte som det nuvarande högerstyrda parlamentet försöker underminera kollektivavtalen och svensk arbetsrätt. Så det behövs en ny riktning för Europa.

Dagens dikt
Kultur saknades inte heller. Förutom att biblioteket var platsen för dagens aktiviteter hade projektet tillgång till en egen diktare. Mats Hammarlund har jobbat som byggnadsarbetare ett trettiotal år. Numera finns han på LO-TCO biståndsnämnd.

- Jag skrev den här dikten på tunnelbanan till båten i morse och jag framförde den på resan ut.

Vi fick löfte att publicera. Dikten talar för sig själv och speglar delar av problematiken kring dagens manifestation.

En timlön på sjuttio
en källarsäng
platta för kok
är vad som bjuds
polackernas gäng.
Visst är det på tok?

Det rikare Sverige
vill ha denna rätt
utnyttja folk
fritt i Europa
och i praktiken
avtalen slopa.

text: Christina Jonsson
(www.LO.se)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0